неділю, 10 квітня 2016 р.

Моє світобачення як основа моєї ВІРИ


Дажбоже! Приносимо Тобі квіти Любові, слово Вірності, поклін Славлення. Вірою в Тебе, Всевишній Дажбоже, милосердніють серця наші. І в діях Милосердних, ми Твої сини і дочки, зріднюємося, єднаємося дітям нашим на щастя і собі на життя достойне.

Я працюю над цією темою вже багато часу – мабуть з того самого моменту коли дякуючи Світовиту Пашнику прийшов в Рідну Віру кілька років тому. В своєму житті мені довелося працювати з людьми, займатися охороною, проведенням свят, пропагандою та агітацією, та ще багато чим, що було зв'язано з спілкуванням з людьми, з двобоєм характерів та гострій дискусії очі в очі. Зараз цей досвід дуже допомагає мені в моїй праці в Інтернеті та реальному житті. Написати цю статтю мене по-двигали невігласи та шарлатани, брехуни та "блаженні – просвітлені", котрі при більш пильному погляді часто-густо виявляються хворими на голову. Вся ця публіка завалила ресурси хибними догмами та нічим крім примітивного уявлення не підкріпленими ствердженнями. Це збиває з толку людей без досвіду, молодь… 

І замість того щоб мати спільників з розбудови і зміцненню нашого руху маємо багато осіб, які сваряться та лаються між собою,доказуючи свою правоту, опираючись на хибне ставлення до ВІРИ посіяне невігласами.
В цьому матеріалі я бажаю винести на суд людей деякі свої роздуми та висновки з теми Рідної ВІРИ, своє ставлення до деяких ключових моментів особистого розвитку людини, яка вірує в Рідних БОГІВ, яка вважає себе Їхнім нащадком. І ще маю надію на те, що ця моя невеличка праця якось спростить зближення людей нашої ВІРИ, згуртує їх біля адекватних стверджень та простих та ясних істин людського буття. Хоча знаю напевне, що викликає вона і великий спротив тих, про кого я вже написав вище – невігласів, шарлатанів, "блаженних-просвітлених" і всіх таких інших в цьому роді. Хочу додати що ця стаття не має за основу якесь вчення або традицію а є результатом мого життєвого досвіду, синтезу його з знаннями які я отримав читаючи духовну літературу різних народів та часів,матеріали по Рідній Вірі різних авторів,дискусії в Інтернеті,аналіз і переосмислення всього цього, а також многолітні особисті практики самовдосконалення.


Тож почнемо потроху. Особисто для мене розуміння Рідної ВІРИ базується на декількох основних поняттях:
1. Базова формула – ВІРА дає СИЛУ, що є межею СВОБОДИ, яка відповідає на головне питання: «Навіщо я прийшов в Рідну ВІРУ?».
2. Розуміння Єдиного БОГА – РОДА та його проявів – БОГІВ, Їх нащадків – людей і творінь Божих: тварин, рослин, мінералів та всього сущого в цьому Світі.
3. Розуміння схеми Триєдності Світу – поняття ЯВА, НАВА, ПРАВА та їх взаємодія, яка створює рівновагу Світу, прояв їх в особистості кожної людини, вплив цих понять на розвиток особистості…
4. Розуміння Свят як кінця та початку природних циклів та БОГІВ, які є сутністю цих природних циклів.
5 Розуміння обрядів та місць СИЛИ як елементів живого спілкування людей з БОГАМИ.
6. Розуміння статусу духовного провідника: волхва, жерця, обрядодія як провідника духовного шляху.


ВІРА – СИЛА – СВОБОДА.

Великий, могутній і сильний
Боже наш, Перуне!
Ми праведні і вірні
Прадавній Вірі Предків Наших,
Зібралися, щоб дяку Тобі скласти
І Славу Тобі співати!
Щоб бачив Ти, охоронцю наших полів і гір,
Морів і річок,
Що з нашим прозрінням –
Прокидається Свята Русь
І повертається до Божого Закону,
До гордого і праведного життя,
До здоров'я, краси й радості,
До добробуту стійкого,
До Звичаю Рідного!
Твоєю силою ми зміцнюємося!
Твоєю могутністю ми проймаємося!
Щоб вічно у Славі Твоїй перебувати!

Коли, під розмови про «просвітління» починають впроваджувати нову систему зомбування з метою відволікти від реального життя, тулять нові та старі комплекси неповноцінності, то можна зробити висновок, що це робиться з метою підкорення масової свідомості та подальшою маніпуляцією нею в своїх корисних цілях. Це повсякденна практика багатьох релігій. Явно видно, що часто створюють вчення для рабів: їм кажуть начхати на реальність та просвітлюватися – вони і "просвітлюються", а в цей час їх стрижуть. То не треба бути бараном, і коли тобі говорять: «це погано, а це добре», то аналізуй і думай, що таке тобі кажуть і чи не комплекс неповноцінності часом прививають. Думати – воно справа потрібна повсякчас… від баранів тем і відмінні.
В тому і має бути різниця між Рідною Вірою та іншими вченнями, що вона повинна давати пересічній людині СИЛУ для повсякденного життя, для справ простих і буденних, з яких і складується справа РОДУ – продовження життя в цьому світі – творення родини, народження дітей, будівлі власного житла, закладання саду та наповнення світлом любові всього сущого навкруги нас. Та і для захисту всього того, що включає в себе поняття Батьківщина, теж потрібна СИЛА від БОГІВ, СИЛА духовна, інтелектуальна та фізична. Також СИЛА позначає межу особистої ВОЛІ (бо скільки СИЛИ то стільки і ВОЛІ) , і тільки особисто вільна людина, на мій погляд, може вважатися достойною бути нащадком БОГІВ. То з всього цього і виходить проста формула буття – ВІРА дає СИЛУ, а СИЛА дає ВОЛЮ, СВОБОДУ. Розуміння СИЛИ невід’ємне від розуміння РОЗУМУ та СОВІСТІ які є умовою рівноваги та міри в особистості людини, про роль яких детальніше буде написане нижче.
Коли починаєш відчувати себе нащадком БОГІВ, коли починаєш розуміти цей зв'язок своєю внутрішньою сутністю на духовному та телесному рівнях, тоді і приходить ця СИЛА. За допомогою СИЛИ нащадок БОГІВ перемагає жах перед невідомим та відомим, перемагає життєві негаразди і депресію, перемагає всюди, де потрібно перемагати.


Розуміння РОДА – єдність в багатопроявності

Роде Всевишній!
Боже наш Рідний!
Ти – єдиний і багатопроявний,
Ти є наше Світло і Справедливість,
Ти є криниця Життя Вічного,
Ти є Джерело Любови безмежної,
тої, що зцілює Душу і Тіло.

В якійсь момент своєї діяльності на Хортиці я відчув реальність положення Рідної ВІРИ про єдність та багатопроявність всього сущого в Образі РОДА. Це прийшло якось тихо, без якихось вибухів внутрішніх та зовнішніх, дуже буденно… Погляд в небо, погляд на оточуючих людей, погляд навкруги, на дерева та куші, дорогу, на пам'ятники біля нас – все єдине, все зв'язане… І усвідомлення цього прийшло не враз, а потрошку так прийшло… і наповнило душу спокоєм та СИЛОЮ.
Людям, з якими я спілкуюся кажу: "Що простіше – БОГ один, звемо ЙОГО по своєму РОДОМ, бо від нього все народилося, та повсякдень бачимо прояви Його: явив нам Батька – Небо СВАРОГА та Мати – Землю РОЖАНИЦЮ, від їх любові народилися БОГИ, а від БОГІВ люди… То негоже людям не перед ким на коліна ставати та руки цілувати, якщо насправді себе вважають Нащадками БОГІВ, то і жити повинні достойно своїх Великих ПРЕДКІВ, як духовно, так і матеріально… все просто. І все різне насправді єдине, бо всюди БОГ – і в людях, і в тваринах, і в рослинах, і в мінералах… всюди."
БОГ – ЄДИН І МНОЖЕСТВЕН, І ХАЙ НІХТО НЕ РОЗДІЛЯЄ ТОГО МНОЖЕСТВА. (Велесова Книга, д.30)


Розуміння триєдності світу – Нава, Ява, Права

Се бо, молячись, найперше Триглаву
поклонятись маємо
і йому велику славу співаємо.
І Хвалимо Сварога, що створив світ, –
це Бог Прави, Яви і Нави, се маємо їх во істину.
(Велесова Книга)

БОГИ створюють умови – людина аналізує обставини та робить висновки які продовжуються вчинками і від людини залежить які наслідки будуть мати ці вчинки та дії, вона несе відповідальність за них перед Вищім. То щоб мати
розуміння обставин повинні мати розуміння світобудови. Для розуміння триєдності світобудови я запрошую визначитися з суттю її компонентів Яви, Нави, Прави.
Ява – це світ явлений, реальний, матеріальний, в якому ми всі повсякчас знаходимося, народжуємося, живемо, любимо та ненавидимо, будуємо дома та народжуємо дітей, робимо всі інші справи, які потрібні людині для повсякденного життя. Ми бачимо, чуємо, торкаємося, нюхаємо – тим самим отримуємо інформацію, на основі якої робимо висновки та приймаємо рішення.
Нава – це світ духовний, потойбічний, паралельний. Світ населений духовними сутностями. Ці сутності різні – це і душі наших Предків - дідів, бабусь та всіх родичів, які померли чи ще не народилися, але там живуть і темні, деструктивні сутності. Я вважаю , що світле та темне одно без одного не бувають і не так протистоять один одному, як доповнюють, творячи в наших очах повну картину Всесвіту.
Права це світ БОГІВ, Божої Правди, яка тримає в рівновазі Наву та Яву. Квантові фізика та механіка в останні роки теж прийшли до розуміння троїчності світу на всіх рівнях світобудови починаючи з молекулярного, прийшли до того, що наші Предки розуміли багато тисяч років тому. Там це виглядає як «компонент активний», який атакує «компонент пасивний» та «компонент стабілізуючий», якій тримає два інших в рівновазі.
Тож маємо реально яка діє на всіх щаблях світобудови схему: Нава – компонент активний, атакує Яву – яка виступає компонентом пасивним, а Права стабілізує це, тримає в рівновазі.
Нава діє на Яву втручаючись в свідомість та підсвідомість людей, вносить в них нові образи та ідеї, які маючи продовження в діях та вчинках змінюють особисте життя та світ навколо і можуть бути з нашої точки зору, як конструктивні, так і деструктивні, бо Нава різнопланова. То накладаючи цю схему на особистість людини можна робити висновок, що елементом Прави є Розум та Совість, які можна вважати частиною БОГА в кожній людині. Розум та Совість працюють як своєрідні фільтри, через які пропускається вся інформація, яку людина отримує як з Нави (напряму в свідомість та підсвідомість) так і з Яви – дивлячись, слухаючи, торкаючись, нюхаючи.
Нава атакує Яву постійно, атакує думками і образами, які мають вплив на дії людини. Є такий езотеричний вислів: «Ви думаєте, що Ви думаєте? – на справді то Вас думають…». То Навські сутності проникають до нас в свідомість та підсвідомість, а Права тримає особистість людини в рівновазі використовуючи Розум та Совість для того, щоб фільтрувати інформацію,аналізувати обставини, робити правильні висновки та приймати правильні рішення які потім матеріалізуються справами та вчинками. Коли в людині вмирають Розум та Совість вона з людини – нащадка БОГІВ перетворюється на нелюда, бо втрачає частку БОЖУ в своєї сутності та спроможність діяти правильно.
Я вважаю, що для БОГІВ людина не гола – вона для них прозора, то і коли людина перетворюється на нелюда ВОНИ це бачать і роблять висновки та приймають рішення, а оскільки Вищі всемогутні, то ніхто нікуди не дінеться і отримає те, що заслуговує в цьому житті або в іншому. БОГИ не злі і не добрі – вони справедливі, а справедливість вона до різних людей по різному – хто що заробив, той то і отримає.
Для досягнення рівноваги в навколишньому світі людина часто використовує і Темну енергетику і в цьому немає нічого хибного, якщо це робиться по Розуму та Совісті, в міру та без зайвої жорстокості: коли вас намагаються скривдити, то не треба давати нікому цього робити, коли вас б'ють та гноблять, то треба давати відсіч – бити у відповідь. І коли людина відмовляється від спротиву та боротьби, то виходить, що діє проти Розуму та Совісті, бо давно сказано, що ті, хто не чинять спротив несправедливості гірші за тих, хто несправедливість роблять – все це люди знали споконвіку і до кінця світу знати повинні.


Розуміння Свят як кінця та початку природних циклів та БОГІВ, які є їх сутністю

Від себе тільки можу добавити, що основне не само Свято і не значення його, а той внутрішній стан, з яким людина приймає участь в обряді коли приходить до Святилища або стає до Божниці, її духовна чистота та відкритість до БОГІВ, розуміння і відчуття ВІРИ на всіх рівнях особистості. Коли багато людей стає в Коло на Святилищі не за для того, щоб покривлятися в модній тусовці, а для того, щоб свідомо наблизитися до Духовної Високості, то тільки тоді Свято досягає своєї мети. За для досягнення потрібного стану є сенс займатися медитативними практиками які дозволяють контролювати себе, свій настрій та відчуття,свої думки,тримати внутрішню рівновагу. Це має також відбиток на тілесному рівні бо позитивні емоції дуже корисні для здоров'я людей. То маю надію, що основні положення мого світобачення, які я виклав цій статті будуть в цьому допомогою.


Розуміння обрядів та місць СИЛИ як елементів живого спілкування людей з БОГАМИ

Якось, кілька років тому, я почав ставити Святилище на господарському дворі, на людному та прохідному місці, яке видно здалеку. Але почув багато балачок про те, що не можна ставити Святилище там, де його раніше ніколи не було, що не треба ставити Святилище на людному та прохідному місці, бо спілкування з БОГАМИ повинно проходити таємно і чужі люди не повинні цього бачити… та ще багато чого подібного почув. Але таки поставив це Святилище, і стоїть воно вже кілька років, і люди на нього ходять і Обряди проводять, і Свята святкують, і чужі люди дивляться та потім поспілкуватися приходять і за ВІРУ взнають. І знайшлися провидці, які кажуть про енергетичний стовп посередині його і ще багато чого доброго такого казали та продовжують казати. То зробив я для себе висновок, що для Нащадків БОГІВ нічого неможливого нема – можуть зробити зі смітника чудовий сад, з пустиря – родюче поле, з руїни – палац… А спілкуватися з БОГАМИ таки можна всюди і завжди, були б свідомі воля та бажання, та знань трохи про основи ВІРИ.
Згадалася мені стара байка про людину, яка прийшла на святе місце і прийшлося їй там заночувати, і лягла вона ногами до святого місця – і сказали їй, що не можна лягати ногами до БОГА, на що та людина відповіла: «А що, ЙОГО десь не має?». Тож і ми зробимо висновок: БОГ всюди, всюди ЙОГО частка... І якщо ми люди слов'янського роду, нащадки БОГІВ, то маємо ставитися з повагою та увагою до всього, що є в цьому Світі та приймати правильні рішення згідно з Совістю та Розумом, усвідомлюючи, що ВІН таки всюди.
Наше Вчення це не реконструкція – наше вчення це духовний пошук… Виходячи з того, що для БОГІВ людина прозора, на перше місце повинна ставитися не тільки детальність та достовірність реконструкції обрядів чи Свят, але і те, що у людині в середині – її порядність, її свідомість, її внутрішній стан. БОГИ бачать з чим і для чого людина прийшла до НИХ.
То якщо Обряд дає реальну СИЛУ – то це правильний Обряд.
Часто доводиться чути від різного роду мракобісів що «Ви, язичники, пенькам поклоняєтеся…», то помиляються вони, звісно, бо не поклоняємося, а Славимо Богів наших як Предків наших, показуючи Їм свою повагу та любов. Святилище та Образи БОГІВ на ньому, це для нас як вхід до Вищої Високості, портал для Спілкування з БОГАМИ. То ходити на Святилище треба частіше, спілкуватися з БОГАМИ разом з іншими людьми нашої ВІРИ, підтримуючи духовно один одного на радість БОГАМ – Предкам нашим. Черпати від них Силу повною мірою задля продовження Життя, яке є справою РОДА. Та навчатися від Волхвів правильному ставленню до всього сущого в цьому Світі…

Розуміння статусу духовного провідника: волхва, жерця, обрядодія, саме як провідника духовного шляху

Мабуть треба загострити увагу на тому, що будь-яке вчення чи релігія в першу чергу використовується для того, щоб виховувати людей. То робимо висновок, що які люди потрібні, то таке вчення і просовують. Треба рабів? – ось вам вчення: падайте на коліна та цілуйте руки, слухайтесь та кориться. Ото і корилися, і слухалися, і на коліна падали та руки блудливі цілували, поки не побачили духовний та матеріальний смітник навкруг себе… Може колись і було від тих вчень щось добре, але те, що було колись, то було добре для того часу, а зараз є потреба у вільних та свідомих людях, які беруть на себе відповідальність за своє життя та за свою родину, за своє селище чи місто, за свою Батьківщину в решті-решт…То конче треба таких людей виховувати.
Ось з цього виходячи, знову робимо висновок – що потрібні порядні та мужні, відкриті та відповідальні знаючи люди для того, щоб на своєму прикладі навчити людей жити, наставити на путь та взяти на себе відповідальність за все це. Оце вам і є основна функція та мета людини, яка впряглася в цей тяжкий віз – бути духовним провідником та вихователем для інших людей – бути головою громади, обрядодієм, жерцем, волхвом.
Волхв повинен йти до людей з навчанням та проповіддю ВІРИ, а люди до Волхва з довірою до нього, бачачи його порядність та правильне розуміння життя, але довіру ту Волхв зобов'язаний підтверджувати своїми вчинками, про які повинні знати не тільки БОГИ, а і люди, які його оточують. Якщо розмови-розмовами і закінчуються, а продовження в реальному житті їм нема, то женіть в шию цю людину, бо це не Волхв, це не вчитель. Треба уважно дивитися чи не тулять вам якийсь комплекс неповноцінності, за допомогою якого можна маніпулювати людьми на свою особисту користь, вирішуючи за рахунок людей свої шкурні питання. Але якщо бачите, що провідник порядна людина, на яку можна покластися, як на самого себе, то не шкодуйте для нього не душевного тепла, ні доброго слова, а якщо потрібно і є можливість то допоможіть і матеріально, бо він теж людина і їсти-пити йому треба, а навчання – виховання людей та проведення обрядів праця не така вже і легка, то знов треба згадати про Розум та Совість як частку БОГА в кожній людині – Нащадку БОГІВ.

Вадим Божевой Літвінов,

голова громади "Внуки Велеса"

Немає коментарів:

Дописати коментар